Kira Hukuku

Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Ücretsiz Tahliye Taahhütnamesi Örneği (PDF) 2025

Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Ücretsiz Tahliye Taahhütnamesi Örneği (PDF) 2025

7 Oca 2025

Av. Melis Aslan

Hem kiralayanın hem de kiracının bilmesi gereken bir soru, tahliye taahhütnamesi nedir? Tahliye taahhütnamesi konut ya da çatılı işyerlerinde kiracının, belirli bir tarihte konutu veya işyerini boşaltacağına dair imzalı ve icra edilebilir bir belgedir. Bu yazımızda tahliye taahhütnamesi hakkında tüm detayları sizinle paylaşacağız ve kendi başınıza kullanabileceğiniz ücretsiz tahliye taahhütnamesi örneğini sizlerle paylaşacağız. Uygulamada hata yapmamak ve hak kaybı ile karşılaşmamak için yazının tamamını okumanızı tavsiye ederiz.

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Tahliye taahhütnamesi nedir sorusunun cevabını bize Türk Borçlar Kanunu veriyor. Kiracının belirli bir tarihte kiralanan taşınmazı tahliye edeceğine yönelik beyanını içeren taahhütnameye tahliye taahhütnamesi denir. Kiracının böyle bir beyan vermesinin sebebi sözleşme serbestisidir. Sözleşme serbestisi TBK m. 26'da düzenlenmiş olup tarafların sözleşme içeriğini özgürce belirleyebileceklerini ifade eden bir kavramdır.

MADDE 26- Taraflar, bir sözleşmenin içeriğini kanunda öngörülen sınırlar içinde özgürce belirleyebilirler. MADDE 27- Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür.

Tahliye taahhütnamesine dayanarak kiracının çıkarılmasını sağlayan asıl kanun maddesi ise TBK 352/1 hükmüdür. 

TBK m.352/1: Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.

Görüldüğü gibi kiracı, kiraya verilmesinden sonra imzaladığı tahliye taahhütnamesi ile kiralanan taşınmazı boşaltmalıdır. Kira sözleşmelerinde kiracı zayıf taraf olarak görüldüğü için kanunlarda birçok yerde daha fazla korumanın kiracılara tesis edildiği görülür. Ancak istisnai olarak düzenlenen tahliye taahhütnamesi, kiralayan ya da çoğu durumda ev sahibine başka bir yükümlülük altına girmeden veya tazminat yükü altına girmeden sadece bu belgeye dayanarak kira sözleşmesini sona erdirme hakkı sunar.

İkinci Hukuki Dayanak: Gayrimenkul Kiralarında Tahliye Taahhütnamesi

Tahliye taahhütnamesi nedir soruna ikinci cevap ise 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun’da yer almaktadır. Bu kanunun m. 7/1-a bendinde,

“Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye isteyebileceği gibi, tahliye davası açabilir.” 

hükmü ile dava yoluna dahi başvurmadan hızlı bir şekilde kiralananın tahliyesine izin verilmektedir. Eğer tahliye işleminin hızlı bir şekilde gerçekleşmesini istiyorsanız dava aşamasından önce bu yola başvurmanızı tavsiye ederiz.

Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları

Geçerli ve icra edilebilir bir tahliye taahhütnamesi hazırlamak için çok önemli birkaç şart mevcuttur. Bu şartlar mevcut değilse tahliye taahhütnamesi geçersiz olacaktır. Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartları şu şekildedir:

Kiracı Tarafından İmzalanmalı

Taahhütnamenin kiracının kendisi tarafından imzalanması gereklidir; yakınlarının, eşinin veya çocuklarının taahhütleri geçerli sayılmaz. Aile konutu durumunda ise, kiraya taraf olan eşin de onayı gereklidir. 

Yazılı Bir Taahhüt İçermeli

Kiralanan konutu ya da iş yerini açıkça boşaltma taahhüdü içermeli ve bu taahhüt yazılı olarak yapılmalıdır. Tahliye Taahhütnamesi sadece yazılı olarak yapılır. Sözlü, ses kaydı, video kaydı gibi yollarla yapılamaz. Yazılı olması bir şekli geçerlilik şartıdır.

Belirli Bir Tarih İçermeli

Kesin bir tarih içermelidir. Bu tarih açıkça belirtilmeli veya örneğin “Ağustos ayı” gibi genel bir ifade kullanılmalıdır. Yargıtay’ın içtihadına göre, belirtilen ayın son günü tahliye tarihi olarak kabul edilir.

Kira Sözleşmesi Yapılmasından Sonra Düzenlenmeli

Tahliye taahhütnamesi, kira sözleşmesinin yapılmasından sonraki bir tarihte düzenlenmelidir. Aynı anda imzalanan ve tahliye tarihi belirtilmeyen belgeler geçersiz sayılır. 

Tahliye Taahhütnamesi Nasıl Doldurulur?

Tahliye taahhütnamesi yazılı olarak yapılmalıdır. Kiracının veya temsilcisinin imzası ve tahliye tarihinin belirtilmesi zorunludur. Kiralananın tesliminden sonra düzenlenmelidir. 

Kiracı tarafından doldurulacak taahhütnamede:

  • Kiracının adı ve soyadı

  • Kiracının TC kimlik numarası

  • Mal sahibinin bilgileri

  • Tahliye edilecek mülkün adresi

  • Tahliye tarihi 

yazmalıdır. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak ve hak kaybı yaşamamak için uzman avukatlarımızdan yardım alabilirsiniz. Ekranın sağında yer alan formu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz Tahliye Taahhütnamesi Örneği (PDF)

Kiracıların hazırlayacağı ve yine kiracılar tarafından imzalanacak tahliye taahhütnameleri hazırlanırken mutlaka yer verilmesi gereken unsurları yukarıda belirtmiştik. Şimdi bu unsurları göz önüne alarak ücretsiz tahliye taahhütnamesi örneği hazırladık. 

Tahliye taahhütname örneğini dosya olarak buradan indirebilirsiniz: Tahliye Taahhütnamesi Örneği

Eğer tahliye taahhütnamesi örneğini indirmek yerine buradan kopyalamak isteseniz de aşağıdaki metni kopyalayarak taahhütnamenize ekleyebilirsiniz.

—-----

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

KİRACI (Taahhüt Eden) :

TC KİMLİK NO :

KİRAYA VEREN (Mal Sahibi) :

TC KİMLİK NO :

TAHLİYE EDİLECEK MECURUN ADRESİ :

TAAHHÜT TARİHİ :

TAHLİYE TARİHİ :

Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda adresi yazılı taşınmazı, hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 350, 351 ve 352. maddeleri gereğince, yukarıda belirtilen tarihte boş ve sağlam olarak tahliye edeceğimi; yukarıda adı geçen mal sahibinin icrai takibata geçerek yapacağı tüm masrafları ve tahliyeyi geciktirmeden dolayı uğrayacağı zararı ihtara gerek kalmadan nakden ve peşin ödeyeceğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim. … / … / ….

Kiracı (Taahhüt Eden)

İmza

—------------------

Kira Sözleşmesiyle Birlikte İmzalanan Tahliye Taahhütnameleri Geçerli Mi?

Her ne kadar Kanunda emredici hüküm olarak tahliye taahhütnamelerinin kira sözleşmesinden sonra yapılması zorunlu tutsa da uygulamada maalesef bu kuralın ardından dolaşabiliyor. Bu sebeple kira sözleşmesiyle birlikte imzalanan tahliye taahhütnamesi geçerli mi sorusunun cevabı için uygulamaya ve Yargıtay kararlarına bakmak gerekir. Kiraya vermek için kira sözleşmesi ile birlikte tahliye taahhütnamenin de imzalanması ve tarihinin boş olarak bırakılması isteniyor. Genellikle ısrar gücü olmayan kiracı da bu şartı kabul etmek zorunda kalabiliyor. 

Boş Tahliye Taahhütnamesi İmzaladım Geçerli Mi? Ne Yapmalıyım?

Eğer böyle bir durum yaşanmışsa itirazının geçerli olması için tahliye taahhütnamesini kira sözleşmesi ile beraber ya da öncesinde, tarih kısmı boş tahliye taahhütnamesi imzaladım diyorsanız kira tarihinde imzaladığınızı yazılı delille ispat etmeniz gerekmektedir. Kira sözleşmesi ile beraber imzalanan tahliye taahhütnamesi şu şekilde ispatlanabilir:

  • Kiralayanın ya da emlakçının ilk görüşmelerde size mail, WhatsApp gibi iletişim kanallarından iletmiş olduğu taahhütname örnekleri ya da bunu şart koştuğunu gösteren mesajlarla dolaylı ispat yoluna gidilebilir.

Tarih bölümü sonradan doldurulan tahliye taahhütnamesinin geçerli sayılacağını söyleyen Yargıtay kararı

Yargıtay 6. H.D. 19/02/2007 tarih 12786 E./ 1515 K. sayılı kararında;

...Davaya ve icra takibine dayanak yapılan imzası davalı kiracı tarafından inkar edilmeyen tahliye taahhütnamesinde "halen kiracısı bulunduğum..." ibaresi yazılıdır. Taahhütnamenin içeriğinden taahhüdün kira ilişkisi devam ederken verildiği açıkça anlaşılmaktadır. İmzası inkar olunmayan taahhüdün içeriğinin doğru olduğunun ve boş bırakılan kısımların sonradan doldurma konusunda kiralayana yetki verildiğinin kabulü gerekir. Davalının taahhüdün, sözleşme ile aynı tarihte alındığına, tarih kısımlarının sonradan doldurulduğuna ilişkin savunmanın aynı kuvvete haiz yazılı delille kanıtlanması gerekir. Davalı bu kuvvette bir delil getirmediğine göre, kiralananda oturulurken serbest irade ile verilen ve imzası inkar edilmeyen taahhütnamenin geçerli olduğunun kabulü ile itirazın iptaline, takibin devamına ve kiralananın tahliyesine karar vermek gerekirken, yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru değildir..."

Tahliye Taahhütnamesi Süresi Ne Kadar?

Tahliye taahhütnamesi ile tahliyenin süresi de merak edilen bir konudur. Tahliye tarihinde kiracı mülkü boşaltmazsa, tahliye taahhütnamesinde belirtilen tarihten itibaren bir ay içinde tahliye davası açılmalı veya icra takibi başlatılmalıdır. 

Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Tahliye davası, diğer davalara göre hızlı sonuç alınan bir davadır. Ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında sürmektedir.

Tahliye Taahhütnamesi Var Kiracı Çıkmıyor? İzlenecek Adımlar Nelerdir?

Her ne kadar kiracılar tahliye taahhütnamesini kendileri imzalasa dahi kendi istekleriyle evi boşlatmayabiliyorlar. Bu durumda şu soruya cevap vermek gerekiyor, tahliye taahhütnamesi var kiracı çıkmıyor ne yapabilirim

? İşte tahliye taahhütnamesi ile kiracı tahliye etmenin yolları:

Türk Borçlar Kanunu’nun 352/1 maddesi uyarınca, kiracı tarafından taahhüt edilen tarihte kiralananın boşaltılmaması durumunda, kiraya verene iki seçenek sunulmaktadır: İcra takibine başlamak veya dava açmak. İşte tahliye taahhütnamesi ile kiracı tahliye etmeyi sağlayan bu iki seçeneğin detayları:

Tahliye Taahhütnamesine Dayanarak İcra Takibi Yoluyla Tahliye

Kiracı, taahhüt ettiği tarihte taşınmazı boşaltmazsa, kiraya veren icra yoluna başvurabilir. Kiraya veren, taahhüt tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracı aleyhine icra takibine başlamalıdır. Bu takip için herhangi bir ilama gerek yoktur, sadece tahliye taahhütnamesi ile ilamsız icra yoluna gidilebilir. İcra ve İflas Kanunu’nun 272. maddesi uyarınca, icra dairesi kiracıya taşınmazın 15 gün içinde tahliye ve teslimine dair bir ödeme emri düzenler. Kiracı, bu ödeme emrine 7 gün içinde itiraz edebilir.

Eğer kiracı ödeme emrine itiraz ederse, kiraya veren İcra Hukuk Mahkemesi’nde itirazın kaldırılması talebinde bulunabilir veya genel mahkemelerde tahliye davası açabilir. Kiracı, süresi içinde ödeme emrine itiraz etmez veya itiraz reddedilirse, taşınmaz zorla tahliye edilip kiraya verene teslim edilir.

Tahliye Taahhütnamesine Dayanarak Dava Açma Yoluyla Tahliye

Kiracı, taahhüt ettiği tarihte taşınmazı boşaltmazsa, kiraya veren dava yolunu seçebilir. Kiraya veren, taahhüt tarihinden itibaren 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açmalıdır.

Kiralananın Tahliyesini Talep Edebilecek Kişiler ve Hak Düşürücü Süre

Kiralananın tahliyesini talep etme hakkı kiraya verene aittir. Kiralanan taşınmaz üçüncü bir kişiye devredilirse, yeni mülk sahibi de daha önce yapılan tahliye taahhüdüne dayanarak kiracının tahliyesini talep edebilir. Eğer kira sözleşmesi birden fazla kiraya veren tarafından yapılmışsa, tüm kiraya verenlerin birlikte dava açması gerekmektedir.

Kiraya verenin vefatı halinde, mirasçılar arasında külli halefiyet ilişkisi bulunduğundan, kiracının tahliyesi mirasçılar tarafından talep edilebilir. Mirasçılar arasında elbirliği ile mülkiyet söz konusu olduğundan, mirasçıların birlikte dava açması gerekecektir.

Tahliye Taahhütnamesinde Hak Düşürücü Süre

TBK 352. madde uyarınca, hak düşürücü süre 1 aydır. Bu süre içinde kiraya veren tarafından icra takibi yapılmaz veya tahliye davası açılmazsa, kiraya verenin kiralananın tahliyesi için yasal yollara başvurma hakkı düşer. Hak düşürücü süre, hâkim tarafından re’sen dikkate alınmalıdır.

Sitemizdeki içerikler oluşturulurken Güneş Partners ile okuyucu arasında herhangi bir avukat-müvekkil ilişkisi kurulması amaçlanmamıştır. Tüm içerikler toplumu bilgilendirmek ve vatandaşlarımıza fayda sağlamak amaçlıdır.

Aradığınızı Bulamadınız Mı?

Uzman avukatlara soru sorabilirsiniz.

Aradığınızı Bulamadınız Mı?

Uzman avukatlara soru sorabilirsiniz.

Güneş Partners

Güvenilir hukuki bilgi kaynağı

Ankara / Çankaya

Sitemizdeki içerikler oluşturulurken Güneş Partners ile okuyucu arasında herhangi bir avukat-müvekkil ilişkisi kurulması amaçlanmamıştır. Tüm içerikler toplumu bilgilendirmek ve vatandaşlarımıza fayda sağlamak amaçlıdır.

© 2025 Tüm hakları saklıdır

Güneş Partners

Güvenilir hukuki bilgi kaynağı

Ankara / Çankaya

Sitemizdeki içerikler oluşturulurken Güneş Partners ile okuyucu arasında herhangi bir avukat-müvekkil ilişkisi kurulması amaçlanmamıştır. Tüm içerikler toplumu bilgilendirmek ve vatandaşlarımıza fayda sağlamak amaçlıdır.

© 2025 Tüm hakları saklıdır